Julkaistu14.01.2022
Viimeksi muokattu
04.01.2023

Yrityskaupan rahoitus – mistä eurot yritysostoon?

Yrityksen ostoa harkitsevalla on muutamia vaihtoehtoja varmistaa rahoitus yritysostoa varten – kerromme tässä artikkelissa millaisia vaihtoehtoja on käytettävissä ja miten niitä voi yhdistellä. 

Omat säästöt saattavat tuntua pieniltä yrityskauppojen hintalappujen rinnalla, mutta ei pidä unohtaa, että omilla säästöillä yhdessä ulkoisen rahoituksen avulla voidaan mahdollistaa onnistunut yrityskaupan rahoitus. 

 

Yrityskaupan rahoitus – yleisimmät tavat rahoittaa yrityskauppa 

Hyvin harvoin yrityskauppoja tehdään pelkästään omalla rahalla. Yleisimmin yritysosto toteutetaan Finnveran ja pankkilainan avulla. Näiden saamiseksi saatetaan edellyttää omien säästöjen lisäksi myös muita vakuuksia. 

On myös olemassa vakuudettomia lainoja, joiden avulla voi hoitaa rahoituksen yrityksen ostoa varten. 

 

Finnveran yrittäjälaina yrityskauppaan 

Finnvera on Suomen valtion omistama erikoisrahoitusyhtiö, joka tarjoaa paljon erilaisia lainatuotteita ja palveluita yrityksille. 

Finnveralla on tarjolla muun muassa lainatakauksia ja yrittäjälainoja yrityskauppojen rahoitukseen. 

Finnvera on usein mukana monimutkaisemmissa rahoitusmahdollisuuksissa, jossa Finnveran yrittäjälainaa ja lainatakausta käytetään esimerkiksi miljoonan euron pankkilainan saamiseksi. 

Yrittäjä voi ottaa henkilökohtaista yrittäjälainaa, minkä edellytyksenä on, että hän sijoittaa vähintään 20 prosenttia omia säästöjään yrityskauppaan. 

Omarahoitusosuus on minimissään 20 prosenttia, usein 30 prosenttia tai enemmänkin. Tämän jälkeen yrityksen ostaja voi pankkilainan neuvotteluissa hyödyntää ostettavan yrityksen liiketoimintaan liittyvää vakuusmassaa sekä Finnveran lainatakausta saadakseen pankkilainan. 

Tällainen järjestely voisi mahdollistaa siis jopa miljoonayrityksen ostamisen pelkästään muutamien kymmenien tuhansien eurojen säästöillä. 

 

Pankkilaina yrityskauppojen rahoituksessa 

Perinteisen kivijalkapankin laina on myös yksi vaihtoehto rahoittaa yrityskauppojen teko. Pankit tarjoavat vakuudellista ja vakuudetonta lainaa, jolla yrityskaupat on mahdollista toteuttaa. 

Vakuuden esittäminen mahdollistaa hieman edullisemman koron lainaan, mutta vakuusjärjestelyt edellyttävät aina pidempiä lainaneuvotteluja. 

Usein pankkilainaa hakevat yrittäjät saattavat täyttää ulkoisen rahoituksen tarvettaan muiden rahoitusyhtiöiden vakuudettomilla lainatuotteilla. 

Lue lisää - milloin yrityslaina pankista kannattaa

 

Yrityskauppojen rahoittaminen yrityslainalla 

Yrityslaina on joustava ja useimmissa tapauksissa vakuudeton tapa rahoittaa yrityskauppoihin liittyvä rahoitusosuus joko kokonaan tai osittain. Yrityslainojen takaisinmaksu-aika vaihtelee kuukausista aina useisiin vuosiin ja etenkin pitkät kiinteäkorkoiset yrityslainat ovat turvallinen ja ennustettava keino rahoittaa yritysostoja. 

Yrityslainoja myöntävä CapitalBox tarjoaa joustavaa rahoitusta sekä rahoitusneuvontaa yrityksille. CapitalBoxin yrityslainan korko on kiinteä ja laina-aika peräti 48 kuukautta. 

Vähän paperibyrokratiaa sisältävä lainahakemus on helppo täyttää ja lainapäätöksen saaminen tapahtuu yleensä saman päivän aikana. Lainaa myönnetään 5000 – 350 000€ riippuen yrityksen ja yrittäjän taloudellisesta näkymästä. 

Kyseessä on vakuudeton yrityslaina, jota voi hakea muun muassa yrityskauppojen tekoa, yrityksen kasvua tai yrityslainojen yhdistämistä varten. 

 

Tutustu joustavaan yrityslainaan

 

Yrityksen myyjä rahoittajana 

Nykyään yhä useammin myös yrityksen myyjä eli omistaja voi toimia yrityskauppojen rahoittajana. Hän voi esimerkiksi myöntää maksuaikaa osalle kauppahinnasta tai lainaa sekä antaa vakuuksia pankista haettavaa lainaa varten. 

Myyjän rooli nähdään toiminnan jatkuvuuden varmistajana sekä rahoittajana. Usein myyjä saattaa jäädä yritykseen osakkaaksi, jotta perehdyttäminen sekä omistajanvaihdos saadaan onnistuneesti tehtyä. 

 

 

Yrityskaupan rahoitus riippuu yrityksestä 

 

Yrityskauppojen koko on rahoitusvalintaan vaikuttava tekijä, sillä usein pienemmissä kaupoissa riittää ostajan säästöt ja laina, kun taas isompien yrityskauppojen kohdalla saatetaan tarvita monimutkaisempia järjestelyitä ja useampia rahoittajia. 

Lainan takaisinmaksuaika on merkittävä tekijä saatavaan rahoitukseen. Usein yrityskauppaan liittyvät lainat tulisi pystyä maksamaan noin viiden vuoden maksuajalla pois, mutta pidempiäkin maksuaikoja on saatavilla. 

 

Yrityskauppaprosessi 

Yrityskauppaprosessi vaatii huolellista suunnittelua ja perehtymistä eri rahoitusvaihtoehtoihin, yrityksen talouteen sekä toimialaan. 

Yrityksen osto tai myynti on prosessi, jossa pätee sananlasku “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Yrityskaupan valmistelu ja erilaisten sopimusten laatiminen ja muu dokumentaatio on tärkeässä roolissa, jotta sopimusten pykälät ovat hyvin selvillä kaikille osapuolille. 

 

Kilpailuviranomainen ja yrityskauppa 

Yrityskauppa laki velvoittaa tietyn suuruisten yrityskauppojen ilmoittamista kilpailu- ja kuluttajaviranomaiselle. Kilpailulain mukaan tällaisia yrityskauppoja ei saa panna täytäntöön ennen kuin kilpailuviranomainen hyväksyy yrityskaupat. 

Pk-yritysten yrityskaupoissa liikevaihtorajat ylittyvät vain poikkeustapauksissa, ja ilmoitusvelvollisuus realisoituu hyvin harvoin. 

Lähtökohtaisesti pk-yritysten yrityskauppoja ei tarvitse ilmoittaa kilpailuviranomaiselle, mutta jos tehdään kaupat yrityksestä, jolla on monien kymmenien miljoonien liikevaihto, on tehtävä ilmoitus. 

 

Yrityskauppa hinnoittelu 

Yrityskaupan hinnan määritys on merkittävässä roolissa yrityskaupoissa. Erityinen huomio kannattaa pitää yrityksen tulevassa kassavirrassa ja niihin liittyvissä riskeissä, sillä yrityslainaa maksetaan pois sitten yrityksen liiketoiminnasta saaduilla tuloilla. 

Lue lisää - mitä on kassavirta ja miksi se on tärkeää pk-yrityksille

Yrityskauppa arvonmääritys tulisi olla yksilöllinen, kannattavuuteen ja kassavirtaan suhteutettuna kohtuullinen, jotta ostajan näkökulmasta rahoituksen järjestyminen olisi mahdollista. 

Mitä realistisempi yrityksen hintalappu on yrityksen todelliseen arvoon nähden, sitä paremmin ostajat saavat rahoituksen hoidettua yrityskauppoja varten ja yrityksen myyminen kuin ostaminenkin on helpompaa. 

 

Onnistunut omistajanvaihdos 

Jotta onnistunut omistajanvaihdos voi tapahtua, myyjänä kannattaa huomioida ostajan tarpeet. Voi olla molemmille osapuolille kannattavaa, jos omistaja jäisi yritykseen osakkaaksi tai tämä myöntäisi vaikkapa maksuaikaa osalle yrityskauppahinnasta. 

Yritys, jonka kannattavuusluvut ovat kunnossa ja omaisuus on helposti realisoitavaa, voi mennä helpommin kaupaksi. Aloita omistajanvaihdoksen suunnittelu 3-5 vuotta ennen yrityskauppojen tekoa. Näin saat tehtyä yrityksellesi toimenpiteitä hyvissä ajoin, jotta yrityksesi on houkuttelevampi kauppakohde. 

Vastaavasti ostajana kiinnitä huomiota tällaisiin yrityksiin, joilla kannattavuus on hyvällä tolalla ja omaisuus sellaisessa muodossa, että sitä on mahdollista käyttää esimerkiksi vakuutena rahoitukselle. 

 

Yrittäjä tiedä yrityksesi arvo 

Kannattavuuden laskeminen on tärkeää, mikä on yrityksen kasvu ja käyttökate suhteessa toimialan mediaaniarvoihin. Se on osa yrityksen johtamista ja helpottaa yrityksen toiminnan kehittämistä. Tiedä siis yrityksesi arvo, vaikket olisikaan myymässä yritystäsi. 

Joidenkin alojen nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yrityksen arvo on kolme kertaa käyttökate. Myyjä tarkastelee usein historiallisia tuottolukuja, kun taas ostajalla mielessä on tulevaisuuden kassavirta. 

Netistä löytyvät työkalut ja asiantuntijapalvelut auttavat yrityksen arvon määrittelyssä. 

Lue lisää: 

Liikevaihdon laskeminen ja tulkinta 

Yrityksen vakavaraisuus 

Maksuvalmius ja sen merkitys 

Mistä yrityksen kannattavuus rakentuu? 

 

Yrittäjän esimerkkitapaus yrityskaupan rahoittamisesta 

Moni unelma saattaa jäädä toteuttamatta, jos ei ymmärrä hyödyntää ulkoista rahoitusta yrityskauppojen tekemiseksi. 

Näin meinasi käydä myös artikkelimme esimerkkihenkilö Henrille, jonka unelmana oli oma autokorjaamo. Alalla hän on tehnyt töitä jo useamman vuoden, mutta oman yritystoiminnan pyörittäminen oli ollut hänellä jo mielessä pitkään. Tämän vuoksi hän aloitti säästämisen jo kauan aikaa sitten. 

Alkuun Henri harkitsi oman yrityksen perustamista, mutta lopulta hän tuli kuitenkin siihen lopputulokseen, jossa hänen aikomuksena on ostaa kannattava, jo useamman vuoden toiminnassa ollut autokorjaamo-yritys.  Tällä hetkellä hänellä on säästössä noin 25 000 euroa, jotka hän aikoo käyttää yrityksen ostoon. 

Selailtuaan myytäviä yrityksiä lähialueeltaan, hänelle jäi mieleen eräs 100 000 eurolla myytävä autokorjaamo. 

Hakusanoilla yrityskauppa rahoitus, yrityskauppa laki ja yrityskauppa osto, Henri etsi netistä tietoa ja laskeskeli erilaisia vaihtoehtoja, joilla yrityskauppojen rahoituksen saisi hoidettua, sillä 25 000 euron säästöt eivät vielä itsessään riitä autokorjaamo-yrityksen ostamiseen. 

Ensimmäisenä vaihtoehtona Henri neuvotteli myyjän kanssa, voisiko tuon 100 000 euron ostohinnan maksaa osissa. Samalla he miettivät, olisiko molemmille osapuolille kannattavaa, että omistaja jäisi yritykseen vielä sovituksi ajaksi osakkaaksi.  

Henri selvitti myös mahdollisuutta Finnveran yrittäjälainan hakemiseen, mutta totesi prosessin turhan byrokraattiseksi ja epävarmaksi vaikka hänen liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma olikin ajan tasalla. Yrityksen kannattavuuden hän tiesi ja laski sen olevan vahva.  

Henri haki omasta pankista yrityslainaa yritysostoa varten, mutta yrityksen nykyinen liikevaihto ei riittänyt tarvittavaan lainasummaan, minkä lisäksi vaadittavat reaalivakuudet eivät riittäneet koko lainasumman takaamiseen. 

Jonkin aikaa vaihtoehtoja punnittuaan Henri päätti varata ajan CapitalBoxin ilmaiseen puhelinkonsultaatioon saadakseen yritysrahoitukseen erikoistuneen ammattilaisen neuvoja. 

Vähäinen paperibyrokratia ja helppo lainan hakeminen kiinnostivat Henriä, sillä hänen tapauksessaan monimutkaisten vakuusjärjestelyjen tekeminen tuntuivat toissijaiselta, kun yksinkertaisempikin tapa oli tarjolla. 

Hän suunnitteli hakevansa CapitalBoxin yritysrahoitusta 75 000 eurolle, jotta yhdessä hänen 25 000 euron säästöjen avulla hän voisi toteuttaa unelmansa ja ostaa tuo lähialueella myyntiin tullut 100 000 euroa maksava autokorjaamo-yritys. 

Puhelimessa hän käy läpi asiantuntijan kanssa, mitä kaikkea yrityskauppaprosessi ja sen rahoitus pitävät sisällään. 

Henri täyttää yrityslainahakemuksen netissä ja saa alustavan lainatarjouksen CapitalBoxilta. Yrityksen myyjä ja Henri ovat olleet jo yhteyksissä, ja tarkoitus on sopia kauppaneuvotteluille ajankohta, kun Henri on saanut varmistettua sopivan rahoitusmuodon ja lainaehdot Capitalboxin kanssa yrityskauppoja varten. 

 

Varaa puhelinkonsultointi yrityskaupan rahoituksen suunnittelua varten

 

Tutustu myös:

Investointirahoitus yrityksille 

Uuden yrityksen rahoitusvaihtoehdot 

Yritysrahoitusvaihtoehdot vertailussa