Yrityslaina uudelle yritykselle ja aloittavan yrityksen rahoitus
Yrityslaina uudelle yritykselle mahdollistaa yritystoiminnan vakiinnuttamisen, yrityksesi kasvun, uusien työntekijöiden palkkaamisen ja esimerkiksi uusiin laitteisiin investoinnin. Tässä oppaassa avaamme tarkemmin erilaisia rahoitusvaihtoehtoja aloittaville yrityksille ja uusille yrittäjille Suomessa.
Tarvitsetpa sitten yrityslainaa näihin tarkoituksiin tai johonkin muuhun, kannattaa sinun arvioida yrityslainan kustannukset yritys lainalaskurin avulla.
Kun yrityksesi on ollut toiminnassa vähintään 6 kuukauden ajan, on sinun mahdollista saada rahoitusta uudelle yritykselle CapitalBoxin kautta.
Voit selvittää yrityksesi rahoitusmahdollisuudet ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
Sähköpostilla pyrimme vastaamaan 12 tunnin sisällä.
Kun olet yhteydessä asiantuntijoihimme, niin pystymme laatimaan juuri sinun yrityksellesi räätälöidyn yrityslainatarjouksen. Voit myös varata ilmaisen puhelinkonsultaation aloittavan yrityksen yrityslainatarpeita ja rahoitusta varten.
Millä ehdoin myönnämme rahoitusta ja lainaa uudelle yritykselle?
Yrityslaina uudelle yritykselle myönnetään kokonaisharkinnan perusteella. Taataksemme vakuudettoman ja turvallisen yrityslainan aloittavalle yritykselle, olemme asettaneet tiettyjä ehtoja aloittavan yrityksen rahoitukselle.
Capitalboxin edellytykset vakuudettoman yritysrahoituksen myöntämiselle ovat seuraavat:
- Yritystoimintasi on ollut käynnissä vähintään 6 kuukautta.
- Yrityksesi vuosittainen liikevaihto ylittää 40 000 € rajan.
- Kaikki yrityksen omistajat asuvat vakituisesti Suomessa.
- Yritykselläsi on suomalainen pankkitili.
- Yrityksen fyysinen osoite sijaitsee Suomessa.
Asiantuntijamme laativat yrityskohtaisen tarjouksen uusille yrityksille, minkä vuoksi tarvitsemme myös joitakin lisätietoja yrityksen toiminnasta ja omistajista.
Miten aloittavan yrittäjän rahoituspäätös arvioidaan?
Uuden yrittäjän ja aloittelevan yritystoiminnan rahoituspäätös perustuu riskien arviointiin, jossa arvioidaan omistajayrittäjän varallisuuteen ja aiempaan yrittäjyyteen liittyviä seikkoja, koska uudella yrityksellä ei vielä ole pitkää liiketoimintahistoriaa tai tilinpäätöstietoja.
Uuden yrittäjän taloudellinen vastuu ja asema ovat merkittävässä roolissa, kun yrittäjä hakee rahoitusta aloittavalle yritykselle. Niin ikään yritysmuoto voi vaikuttaa yrittäjälle myönnettävään rahoitukseen, sillä esimerkiksi osakeyhtiöissä osakkailla on rajoitettu vastuu yhtiön veloista.
Voit hakea joustavaa ja vakuudetonta yrityslainaa uudelle yritykselle helposti verkossa. Capital Boxin yrityslaina on suunniteltu erityisesti pienten ja keskisuurten yrityksien tarpeita ja kehittämistä varten tarjoamaan lisää käyttöpääomaa aloittaville yrityksille. Myös pieni yrityslaina järjestyy Capitalboxin kautta helposti.
Heti kun yrityslainahakemuksesi on vastaanotettu, laina-asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä, ja saat lisätietoja rahoituksen ehdoista sekä lainahakemuksen etenemisestä.
Mitkä ovat suosittuja uuden yrityksen rahoituslähteitä Suomessa?
Aloittavan yrittäjän rahoitukseen ja uuden yrityksen perustamisen rahoitukseen on Suomessa tarjolla monia erilaisia rahoituslähteitä. Esittelemme seuraavassa suosittuja uuden yrityksen lainavaihtoehtoja ja aloittavan yrityksen rahoitusmahdollisuuksia.
Tutustu myös – yrityksen rahoitusvaihtoehdot vertailussa
Suosituimpia uusien yrityksien rahoitusvälineitä ovat ainakin TE-toimiston starttiraha, vakuudeton yritysrahoitus, vakuudellinen tai pankista haettava yrityslaina, Finnveran takaama tai rahoittama yrityslaina, Business Finland rahoitus sekä yrittäjän henkilökohtainen laina.
TE-toimiston starttiraha – tuki yrittäjälle, ei varsinainen laina
Starttiraha on aloittavan yrittäjän tukiraha, jonka perimmäinen tarkoitus on taata uuden yrittäjän toimeentulo yrityksen toiminnan aloitusvaiheessa, kun sitä vielä vakiinnutetaan. Kysymyksessä ei ole teknisesti laina yrityksen perustamista varten.
Starttirahan tarkoitus on siis parantaa uuden päätoimisen yrittäjän mahdollisuuksia selvitä perustamisvaiheen yli, jolloin toiminta ei vielä ole voitollista. TE-toimiston starttirahaa haetaan uudelle yrittäjälle, ei yritykselle.
Vakuudeton yritysrahoitus – rahoitusta yritystoiminnan vakiinnuttamiseksi ja laajentamiseksi
CapitalBoxin yrityslaina uudelle yritykselle on loistava esimerkki siitä, mitä vakuudeton yritysrahoitus parhaimmillaan on. Joustavalla yrityslainalla uusi yritys lisää mahdollisuuksiaan yritystoiminnan laajentamiseksi.
Joustava ja vakuudeton yrityslainamme aloittavalle yritykselle perustuu henkilökohtaiseen takaukseen ja sen suuruus riippuu uuden yrityksen kassavirran määrästä sekä omistajien taloudellisesta asemasta.
CapitalBox tarjoaa vakuudetonta yrityslainaa uuden yrityksen perustamisen yhteydessä yritystoiminnan kasvattamista ja vakiinnuttamista varten. Vakuudetonta yritysrahoitusta on helppo hakea verkossa ja lainapäätöksen saa nopeasti.
Tutustu tarkemmin yrityslainamme etuihin
Vakuudellinen yrityslaina tai yrityslaina pankista – yrityksille, joilla on merkittävää reaaliomaisuutta
Vakuudellinen yrityslaina pankista vaatii aina vakuudet sen saamiseksi. Uudella yrityksellä ei välttämättä vielä ole vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta, joten on yleistä, että yrityksen omistaja asettuu lainantakaajaksi henkilökohtaisesti.
Pankki arvioi yrityksen menestysmahdollisuuksia ja riskejä, minkä jälkeen tehdään lainapäätös. Monessa tapauksessa vakuudellista yrityslainaa myönnetään investointiin, jossa itse investointi toimii vakuutena. CapitalBoxin joustava yrityslaina toimii luonnollisesti myös uuden yrityksen investointirahoituksen välineenä. Pankkeihin verrattuna vaadittava paperityön määrä on usein huomattavasti maltillisempi ja kauttamme aloittavalle yritykselle myönnettävä rahoitus on usein merkittävästi pankkeja nopeampaa. Olemme tutkineet asiaa mm. Mystery-shopping metodin avulla.
Lue lisää – yrityslaina pankista vai yksityiseltä
Finnvera – lisärahoitusta aloittaville yrityksille
Suomen valtion omistama rahoituslaitos Finnvera tukee aloittavan yrityksen ja kasvavan pk-yrityksen rahoitusta takaamalla yrityslainoja tai itse myöntämällä yrittäjälle henkilökohtaista lainaa.
Finnveran rahoittama yrityslaina voi toimia uuden yrittäjän yrityslainan rinnalla. Finnveralla on monia lainatuotteita uuden yrityksen rahoitusta varten, joten heidän asiantuntijat lopulta päättävät, mikä sopisi parhaiten kyseiselle yritykselle. Yrittäjien kokemukset Finnveran rahoitusvaihtoehdoista vaihtelevat merkittävästi.
Business Finland – startup yritysten kasvua ja kansainvälistymistä varten
Business Finland (ent. Tekes ja Finpro) on palvelu, joka tarjoaa rahoitusta alle 5 vuotta toiminnassa olleiden start up -yritysten kansainvälistymistä ja kasvua varten.
Uuden yrityksen perustamisen rahoitusta voi hakea Business Finlandilta verkossa lainahakemuksella, jonka jälkeen he ottavat yhteyttä yrityslainan hakijaan. Business Finlandin rahoitusvaihtoehdot voivat tuntua monille uusille ja pienemmille yrityksille hankalasti ymmärrettäviltä.
Henkilökohtainen laina yrittäjälle (yksityishenkilölle)
Henkilökohtainen laina yrittäjälle on suosittu tapa rahoittaa aloittavia ja uusia yrityksiä etenkin toiminimiyrittäjien ja elinkeinonharjoittajien keskuudessa. Yrittäjät vastaavat joka tapauksessa henkilökohtaisella omaisuudellaan uusista yrityslainoista, ellei kysymyksessä ole osakeyhtiö, missä vastuu on rajattu.
Yrityksen perustamisen rahoitusvaihtoehdot Suomessa
Lähes aina uuden yrityksen rahoittaminen vaatii jonkin verran pääomaa. Usein onkin niin, että liiketoiminnan perustamiseen varattu aloituspääoma ei täysin riitä kaikkien alkuinvestointien ja kulujen kattamiseen.
Mistä sitten rahoitusta yrityksen perustamiseen? Jokaisen uuden yrittäjän on hyvä olla tietoinen kaikista mahdollisista yrityksen perustamista koskevista rahoitusvaihtoehdoista, sillä osa rahoitusmuodoista saattaa olla jopa vastikkeettomia. Kun harkinnassa on yrityslaina yrityksen perustamiseen, on alkuvaiheessa olevan yrittäjän tärkeää huomioida erityisesti, että osa rahoitusvaihtoehdoista on haettava jopa ennen yrityksen perustamista.
Yleisimmät yrityksen perustamisen rahoitusvaihtoehdot ovat seuraavat:
- Oma pääoma
Oma pääoma on usein edullisin keino rahoittaa yrityksen toimintaa, sillä siihen ei välttämättä sisälly korkoja, muita maksuja tai tiukkoja maksuaikatauluja. Omaa pääomaa on usein haastavaa kerätä tarpeeksi juoksevien kulujen, kuten laiteinvestointien tai palkkojen maksamisen, rinnalla.
- Pankkilaina
Viime vuosien alhaiset korkotasot ovat tehneet houkuttelevaksi pankkien tarjoamat yrityslainat erityisesti yrityksen perustamisvaiheessa. Jos yritystoiminnan saa rakennettua lyhyellä aikavälillä voitolliseksi, voi pankkilaina alhaisella korolla olla hyvinkin edullinen ja kannattava rahoitusvaihtoehto.
- Finnvera laina ja takaus
Jos yritystoiminta ei ole vielä kovin suurta, voi yrittäjä harkita Finnveran alkutakausta yrityksen perustamisen rahoittamiseksi. Finnvera alkutakauksen ideana on auttaa ja tukea alle kolme vuotta vanhoja yrityksiä saamaan rahoitusta yrityksen toimintaan.
Yrityksen ei itse tarvitse olla suoraan yhteydessä Finnveraan, sen sijaan liiketoiminnan alkuvaiheessa oleva yritys voi hakea rahoitusta yrityksen perustamiseen omasta pankistaan ja pankki puolestaan hoitaa alkutakauksen hakemisen Finnveralta.
Finnvera takaus voi olla jopa 80 prosenttia koko lainan määrästä. Uuden yrityksen rahoittamiseen voi alkutakausta saada enimmillään 80 000 euroa.
Finnvera takauksena pk-takaus toimii puolestaan apuvälineenä yli kolme vuotta toimineelle kasvuhakuiselle pk-yritykselle, jotta tämä saisi rahoitusta pankista erilaisiin investointeihin, käyttöpääomaksi tai tuotekehitystarpeisiin.
Lainan takauksen lisäksi Finnvera myöntää myös lainoja pk-yrityksille. Finnvera laina on kuitenkin myönnettävissä vain osana sovittua kokonaisuutta yhdessä muiden rahoittajien kanssa.
- Starttiraha
Yrityksen toiminnan perustamisessa yrittäjän kannattaa ehdottomasti tutustua myös starttirahaan. Starttiraha on valtion tarjoama etuus, jolla tuetaan nimenomaan aloittavan yrittäjän toimeentuloa. Starttirahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa ja se on suuruudeltaan noin 33 euroa päivässä. Starttiraha myönnetään aina tapauskohtaisesti puoleksi vuodeksi kerrallaan.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että starttirahan hakeminen tulee tehdä paikallisesta TE-toimistosta ennen yrityksen perustamista.
- Joukkorahoitus
Yrittäjällä on myös mahdollisuus hakea rahoitusta yrityksen perustamiseen joukkorahoitukseen erikoistuneiden palvelujen kautta. Joukkorahoituksen hyödyntämisessä lainarahaa tarjoaa käytännössä useampi yksittäinen henkilö tai organisaatio.
Joukkorahoituksen kautta haetaan tyypillisesti tavallista suurempia lainasummia, ja tällöin puhutaankin useista kymmenistä tuhansista euroista.
Yrityslaina, yrityksen perustaminen ja laina uudelle yritykselle
Kuten edellä avattiin, lainaa yrityksen perustamiseen voi hakea useilla eri tavoilla, mutta ennen lainan hakemista on keskityttävä ensiksi itse yrityksen perustamiseen. Yrityksen perustaminen kannattaa aina tehdä huolellisella kulurakenteen ja liiketoimintamallin suunnittelulla. Selvä liiketoimintasuunnitelma luo turvaa niin lainantarjoajalle kuin yrittäjälle itselleen.
Suomesta löytyy useita yrityslainoja uusille yrityksille tarjoavia toimijoita. Perinteisin lainaa tarjoava taho, joka monelle tuleekin varmasti ensimmäisenä mieleen, on pankki. Pankeilla, sekä muilla yrityksille rahoitusta tarjoavilla toimijoilla on usein erilaisia ehtoja ja vaatimuksia rahoituksen myöntämiselle. Jotkut tahot edellyttävät henkilötakausta lainalle ja toiset taas reaalivakuuksia.
Osa lainatoimijoista ei vaadi lainanottajalta merkittäviä ehtoja, tosin näiden palveluiden parissa lainojen koroilla on tapana olla hieman muita vaihtoehtoja korkeammalla. Esimerkiksi osa vertaislaina palveluista ei edellytä juurikaan ehtoja yrityksen rahoittamiseksi, ja joskus pelkkä liikeidea voi riittää rahoituksen hakemiseksi.
Ulkopuolista rahoitusta yrityksen perustamiseen haettaessa onkin aina hyvä kiinnittää huomiota lainan korkoihin sekä lainan ehtoihin. Edullisimman yrityslainan löytämiseksi aloittavalle yritykselle yrittäjä voi hyödyntää erilaisia yrityslainojen vertailuun erikoistuneita palveluita.
Riskit yrityslainan hakemisessa
Lainan ottaminen voidaan nähdä yhtenä uuden yrityksen riskeistä. Erilaisiin riskeihin on kuitenkin aina mahdollisuus varautua etukäteen, esimerkiksi pankkien tarjoama takaisinmaksuturva voi olla kätevänä apu, mikäli yrittäjän oma työkyky heikkenee yllättäen. Takaisinmaksuturva on siis työkyvyttömyyden varalle tuleva vakuutus.
Markkinariskeistä muun muassa korkotason nouseminen on yksi klassinen esimerkki; korkojen noustessa voi yrityslainan hoitamisesta tulla aiempaa kalliimpaan. Näin ollen jos oman yrityksen talous on suunniteltu korkomuutoksien suhteen joustamattomaksi, voi korkojen nousu vaarantaa yrityksen talouden. Korkojen nousuun on myös mahdollista varautua etukäteen sopimalla yrityslainan ottamisen yhteydessä korkosuojauksesta. Käytännössä korkosuojaus tarkoittaa korkokattoa, jolloin lainalle sovitaan maksimikorko, jonka yli lainan korkokulut eivät voi nousta lainan hoitamisen aikana tai lainalle sovitun korkosuojan aikana.
Korkoputki on myös yksi vaihtoehto korkojen nousemiseen varautumiseen. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan lainan korolle sovitun ala- ja ylärajan asettamista.
Vaikka yrityksen oma liiketoiminta sujuisikin mallikkaasti, voi joskus yrityksen asiakkaiden maksukyky olla vaikeutunut. Tällaiseen tilanteeseen on myös etukäteen sovittavia vaihtoehtoja kuten pankkien tarjoamat vakuutukset yrityksen saatavien varalle, mikäli yrityksen asiakkaiden maksukyky heikkenee yllättäen.
Miten hakea yrityslainaa uuden yrityksen rahoittamiseksi?
Rahoitus yrityksen perustamiseen voi rakentua useista eri lähteistä. Jotta uuden yrityksen perustamista varten voidaan hakea yrityslainaa, on yritys ensin virallisesti perustettava, eli rekisteröitävä. Tämän lisäksi pankit edellyttävät lainanhakijalta luottokelpoisuutta ja suurempien lainojen kohdalla myös vakuuksia. Vakuudeksi käytetään tyypillisesti yrittäjän henkilökohtaista varallisuutta kuten esimerkiksi asuntoa, metsää tai arvopaperiomistuksia.
Pankki selvittää aina lainaa hakevan yrityksen yrittäjän luottokelpoisuuden, sekä takaisinmaksukyvyn ennen yrityslainan myöntämistä. Näin pankki pystyy varmistamaan lainanottajan takaisinmaksukyvyn.
Ennen yrityslainan tai muun ulkopuolisen rahoituksen hakemista on yrityksen hyvä ennalta suunnitella tulevia menojaan. Realistinen talouden suunnittelu helpottaa usein myös lainan saamista.
Pankin myöntämä yrityslaina uusille yrityksille on hyvin yrityskohtaista. Pankkien on usein helpompi myöntää yrityslaina uudelle yritykselle, kun lainan myöntämisen tukena on yrittäjän laatima liiketoimintasuunnitelma ja/tai yrityksen kulurakenteet.
Mikäli yrityslainaa lähdetään hakemaan pankin kautta ja sille pyritään saamaan Finnveran alkutakaus tulee seuraavien kohtien täyttyä:
- Yritys täyttää EU:n määritelmän pk-yrityksestä.
- Yritys on rekisteröity kaupparekisteriin enintään kolme vuotta sitten.
- Yrityksen omistajat ovat luonnollisia henkilöitä.
- Yritys on kotimainen yhtiö tai rekisteröity toiminimi. Huom. Finnvera ei myönnä alkutakausta osuuskunnille.
Mikäli lainantarve koskee jo pidemmän aikaa liiketoimintaa harjoittanutta yritystä, tulee yrityksen avainhenkilöiden erikseen tarkistaa se, täyttääkö yritys Finnveran pk-takauksen ehdot. Finnveran laina ja takaus sopivat alle kolme vuotta vanhalle yritykselle, kuin myös tätä vanhemmalle vahvaan kasvuun tähtäävälle toimijalle.
Pankista haettavien vakuudellisten lainojen lisäksi yrittäjä voi hakea myös vakuudetonta lainaa yritystoimintansa tueksi. Vakuudeton yrityslaina on huomattavasti joustavampi lainatuote kuin pankkien myöntämät vakuudelliset pankkilainat. Vakuudettomalle lainalle on ominaista lainan nopea käsittelyaika, mutta toisaalta tällaisen lainan korot ovat tyypillisesti korkeampia kuin vakuudellisen yrityslainan kohdalla. Myös vakuudetonta yrityslainaa harkitessa tulee lainoja vertailla, jotta tarpeeseen löytyisi edullinen ja muutoinkin ehdoiltaan järkevä laina.
Joukkorahoitus ja kasvurahoitus aloittavan yrityksen rahoitus vaihtoehtoina
Jos uuden yrityksen kasvupotentiaali on valtava, bisnesenkeleiden mukaan saaminen voi myös mahdollistaa aloittavan yrityksen rahoituksen. Tuottoisa bisnesidea tai ylipäätään kannattava liikesuunnitelma helpottaa vieraan pääoman mukaan saamista yrityksen rahoitukseen. Joukkorahoitus voi niin ikää toimia keinona hankkia käyttöpääomaa yritykseen, mikäli aloittavalle yritykselle ei jostain syystä myönnetä yrityslainaa. Joukkorahoituksen etuna niin ikään mahdollisesti suurikin näkyvyys uudelle yritykselle.
Voimakkaaseen kasvuun tähtäävän uuden yrityksen kannattaa tutustua kasvurahoitus oppaaseemme, missä esittelemme yrityksen kasvun vaiheet ja näihin suositeltavia rahoitusvaihtoehtoja yksityiskohtaisemmin.
Valinta on loppujen lopuksi jokaisen yrittäjän oma ja me CapitalBoxilla haluamme auttaa aloittavia yrityksiä menestymään ja kasvamaan tarjoamalla joustavaa ja vakuudetonta rahoitusta aloittaville yrityksille. Vakuudeton yrityslaina uudelle yritykselle järjestyy kauttamme joustavasti ja tietyin ehdoin.
Lue lisää yrityksen rahoitusvaihtoehdoista tai selvitä uudelle yritykselle sopiva yrityslaina täyttämällä yrityslainahakemuksemme jo tänään!
Hae lainaa uudelle yritykselle
Tutustu osakeyhtiön yrityslainoihin
Tutustu myös - aloittavan yrittäjän muistilista
Yrityksen perustamisen rahoitus – liikkeelle oman ja vieraan pääoman turvin
Uudet yritykset tukeutuvat usein alkuvaiheessa oman alkupääoman ja vieraan pääoman käyttöön. Vieras pääoma kuten esimerkiksi yrityslainat ja sijoittajat astuvat isommin kuvaan myöhemmin.
Omaa pääomaa ovat säästöt, omalla rahalla tehdyt investoinnit sekä yrityksen tekemä tuotto.
Ennen uuden yrityksen perustamista tehdään rahoituslaskelmat samalla, kun laaditaan liikesuunnitelmaa. Uuden yrittäjän olisi hyvä ottaa huomioon alkuinvestoinnit ja pääoman menot vähintään 6 - 12 kuukauden ajalta.
Lue lisää – mikä on kannattavuuslaskelma ja miten se tehdään?
Yrittäjät voivat hakea TE-toimistolta starttirahaa oman toimeentulonsa turvaamiseksi uuden yrityksen aloitusvaiheelle, jolloin toiminta ei ole vielä voitollista.
On yleinen ajatus, että uuden yrityksen rahoitus tapahtuu yrittäjän omasta pussista, mutta toiminta on myös mahdollista aloittaa hakemalla esimerkiksi yrityslaina uudelle yritykselle.
Jos uuden yrityksen kasvupotentiaali on valtava, bisnesenkeleiden mukaan saaminen voi myös mahdollistaa aloittavan yrityksen rahoituksen. Tuottoisa bisnesidea tai ylipäätään kannattava liikesuunnitelma helpottaa vieraan pääoman mukaansaamista yrityksen rahoitukseen. Joukkorahoitus voi niin ikää toimia keinona hankkia käyttöpääomaa yritykseen, mikäli aloittavalle yritykselle ei jostain syystä myönnetä yrityslainaa. Joukkorahoituksen etuna niin ikään mahdollisesti suurikin näkyvyys uudelle yritykselle. Valinta on loppujen lopuksi jokaisen yrittäjän oma ja me CapitalBoxilla haluamme auttaa aloittavia yrityksiä menestymään ja kasvamaan tarjoamalla joustavaa ja vakuudetonta rahoitusta aloittaville yrityksille. Lue lisää yrityksen rahoitusvaihtoehdoista, laske uudelle yritykselle sopiva yrityslaina laskurillamme ja lainaa jo tänään!
Tutustu myös - aloittavan yrittäjän muistilista
TUTUSTU OSAKEYHTIÖN RAHOITUKSEEN
HAE LAINAA UUDELLE YRITYKSELLE